10 biblioteci ieșite din comun

#1 Bibliotecă pe roți

Antonio la Cava, un profesor italian pensionar, s-a gândit, după 42 de ani de predat, că poate face mai multe pentru a aduce dragostea de cărți în sufletele copiilor. Așadar, în 2003 a cumpărat o motocicletă Ape și a transformat-o într-o librărie care găzduiște 700 de cărți.

a99042_library_10-wheels

#2 Bibliotecă sub forma unui tanc de război

Dacă odată a servit drept vehicul în cadrul armatei, acum este o bibliotecă în adevăratul sens al cuvântului, fiind achiziționată în mod constant prin donații private. Deși poate să pară mult prea “militară”, biblioteca mobilă este un loc pașnic, ce îndeamnă la literatură și la liniște.

a99042_library_9-tank-war-weapon

#3 Bibliotecă în formă de carte

Biblioteca surprinde prin arhitectura sa, aducând puțină cultură locurilor. Aceasta este construită de la Wyandotte Street până la Baltimore Avenue, în Kansas City, găsindu-se pe o parte și o parcare. Astfel, este cu siguranță singura dată când vei parca într-un exemplar uriaș al cărții “Romeo și Julieta”.

a99042_library_8-book

#4 Bibliotecă pe plajă 

Herman Kompernas a construit o bibliotecă în stațiunea Albena din Marea Neagră, Bulgaria, și a aprovizionat-o cu 2.500 de cărți în 10 limbi.

a99042_library_1-beach

#5 Bibliotecă în autobuz

Antonio da Conceição Ferreira a transformat autobuzul pe care îl conducea în Brazilia într-o mică bibliotecă. La început îi nota pe oamenii care luau cărțile, însă apoi nu i-a mai păsat dacă le aduceau înapoi – scopul lui era ca ele să fie transmise de la o persoană la alta.

a99042_library_2-bus

#6 Cutie poștală

Există între 300 și 400 de astfel de mici biblioteci în peste 24 de state și 8 țări. Puteți găsi aici câteva.

a99042_library_3-mailbox

#7 Bibliotecă în aer liber

În anul 2012, artistul italian Massimo Bartolini a dezvoltat o bibliotecă în aer liber, cu ocazia festivalului de artă belgian.

a99042_library_7-outdoor

#8 Bibliotecă în cabină

Situată în cartierul Nolita din New York, această bibliotecă surprinde prin designul inteligent; au fost selectați 10 designeri pentru a construi mici biblioteci gratuite în centrul Manhattan-ului.

a99042_library_6-booth

#9 Bibliotecă direct pe un catâr

În 2009, Universitatea Valle del Momboy din Venezuela a început un serviciu neobișnuit – “biblio-catâri”. Aceste biblioteci au scopul de a transporta cărți pentru copiii din zona rurală.

a99042_library_5-mule

#10 Bibliotecă în cabina telefonică

Când compania British Telecom a vrut să ia cabinele telefonice din Sudul Angliei, locatarii au trecut la acțiune, transformând cabinele în unele dintre cele mai mici biblioteci din lume; toată munca a fost realizată de voluntari. Biblioteca Westbury-sub-Mendip este deschisă 24 de ore, având lumină în interior, pentru a putea citi chiar și la miezul nopții. Biblioteca este formată atât din cărți, cât și din CD-uri și DVD-uri.

a99042_library_4-phonebooth

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s